Munkacsoport dolgozik az Avas rendbetételén

2011.09.26

Miskolc, 2011. szeptember 26., hétfő (MTI) – Több tízmillió forintba kerülnek azok a helyreállítási munkálatok, amelyekre Miskolcon az Avas-hegyi partfalcsúszások miatt van szükség, a feladat elvégzéséhez munkacsoportot hozott létre a polgármesteri hivatal.

Az elmúlt év csapadékos időjárása és a sajátos talajviszonyok következtében szinte folyamatos veszélyt jelentenek az omlások, talajmozgások – tájékoztatta Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője hétfőn az MTI-t.

Kifejtette: a miskolci polgármesteri hivatal munkacsoportot hozott létre, a feladat nagyon összetett. Nemcsak a szükséges földtani vizsgálatokat kell elvégezni, hanem fel kell mérni a területen a pincék elhelyezkedését, állapotát is, hogy átfogó tervet készíthessenek a helyzet rendezésére. A pincetulajdonosok, beruházó cégek és két egyetemi kutatócsoport részvételével operatív munkaközösséget sikerült kialakítani – magyarázta.

Kitért arra is, hogy életbe léptek azok a forgalomkorlátozások, amelyek átmeneti megoldást kínálnak a legveszélyeztetettebb útszakaszokon, megakadályozva a terhelés okozta csuszamlásokat.

Az egyetemi kutatócsoport az Avas északi oldalának földtani felépítését, a rétegsor stabilitását, a veszélyforrásokat, a mechanikai és hidrogeológiai adottságokat vizsgálja. Emellett elkészítette a terveket a veszélyeztetett útszakaszok vizsgálatára is. A jövő év első negyedében várhatóan a helyreállítást is meg lehet kezdeni.

Az Avason az idén és a tavalyi évben történt veszélyelhárítási feladatokra, partfalomlások okozta károkra, illetve támfalépítési munkákra mintegy 120 millió 500 ezer forintot költöttek, amelyből 46 millió forintnyi volt vis maior támogatás.

– MTI –