Lovarda épül a Diósgyőri várban?

2011.09.26

Kinek jutott eszébe, hogy lakóterületre lovardát építtessen, felháborító – írta egyik olvasónk szerkesztőségünknek címzett levelében. Szerinte ugyanis a Diósgyőri vár rekonstrukciója során lovarda is épül, közvetlenül a várfürdő közelébe. Erre abból következtetett, hogy a beruházás mellett tábla hirdeti: Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése, Lovagi tornák tere. A lovagi tornákhoz pedig ló (is) kell, ahhoz lovarda…De talán mégsem.

A Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Lengyel Katalin ugyanis cáfolta az Észak-Magyarországnak, hogy lovarda épülne a vár mellett. „Lovarda nem épül, a vár mellett a Lovagi Tornák tere épül, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése” – mondta. Hozzátette: a tér rendezvényhelyszínként szolgál majd. A létesítmény legfontosabb célja a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolása, sportlehetőségek biztosítása, közösségi rendezvények megszervezése – hangsúlyozta. Azt is kiemelte: lovakat nem tartanak majd azon a területen, kivéve a rendezvények idejét, csakúgy, mint eddig is, ha hasonló program volt a vár területén.
Élettel töltik meg

Az ügyvezetőt arról is kérdeztük, hogy milyen új látványosságok lesznek a felújított várban? Korábban ugyanis szó volt arról, hogy háromdimenziós kép mutatja majd be, hogy Nagy Lajos király idejében milyen volt a vár, de a tervek közt szerepelt a déli palotaszárnyban létesítendő múzeum is, ahol a középkori nő életét jelenítenék meg. „A tervek szerint a várfejlesztés az épület helyreállítását és a meglévő termek élettel, interaktívabb tartalommal való megtöltését eredményezik. Építünk a vár meglévő értékeire, de oly módon, hogy az széles spektrumú látogatóközönséget vonzzon, változatos, hangulatteremtő és játékos tartalmával. A régi kort kívánjuk ötvözni a megengedett határokon belül egy újfajta modern megvalósítással egybekötve. A modern technika, az interaktivitás előtérbe kerül, a látogatót is „bevonjuk” az eseményekbe, az eredeti tárgyak mellett a kiállítás a 21. századi modern technika igénybevételével érdekesebb, élvezhetőbb lesz” – sorolta Lengyel Katalin.

Hol tartanak a munkálatok? „A pályázat elbírálás alatt áll, az előkészítési munkálatok zajlanak jelenleg. Ennek keretében elkészült a Lovagi Tornák terének talajradarral történő felmérése. A terület régészeti feltárása jelen pillanatban is folyik, annak tervezett befejezése november 15.” – tudtuk meg.

A vár mellett a várfürdő is megújul? „Az önkormányzat tervezi annak a felújítását is, azonban nem a pályázat részeként. Egy második ütemben kerülhet sor rá” – válaszolta az ügyvezető.

A Diósgyőri vár rekonstrukciójának költségének pontos összegét, a közbeszerzési eljárás miatt, egyelőre nem szerette volna elárulni az ügyvezető. Azt azonban megtudtuk: a turisztikai attrakció-fejlesztés megvalósításának tervezett kezdése 2012. január 2., lezárása pedig 2013. december 31., a Diósgyőri vár rekonstrukciójára is körülbelül ennyi idő áll rendelkezésre.

ÉM-NSZR