Hétfőig fizethetünk a régi ötezresekkel és kétezresekkel

2017.07.30

Héfőig fizethetünk a régi ötezresekkel és kétezresekkel a boltokban, ezután már csak némi utánajárással tehetjük pénzzé a pénzünket. Nem vész tehát el a régi a Bethlen Gáborral és Széchenyi Istvánnal díszített régi bankó sem – őket láthatjuk az új pénzeken is, a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel felturbózva – mert az MNB közleménye szerint:

  • A régi bankjegyek a bevonás után is díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le.

A pénzbevonás sosem száz százalékos, sokat a turisták tesznek el emlékbe, mások megfeledkeznek bankjegyeikről. A jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el – írta az MTI az MNB nyomán.

az eredeti hír itt elérhető